Kosár

Konyhanyelven énekel a Konyha

November 30-án jelenik meg a Konyha zenekar első nagylemeze, a Konyhanyelv. Az albumon az egyetemi kollégiumok egyik kedvenc slágere, a Kiskifli mellett vicces, néhol szemtelenül macsó vagy éppen szívfájdítóan őszinte dalok is helyet kapnak. Az első, abszurd videóklipet az Asszem visszafekszem című dalhoz forgatták orosz tengerész-egyenruhában, rengeteg vodka, pezsgő és egy szépséges, fiatal színésznő társaságában.

A Konyha zenekar debütáló albuma, a Konyhanyelv december elején jelenik meg a Lovasi András nevével fémjelzett Megadó Kiadó gondozásában. A lemezt egy szokatlan, abszurd videóklippel harangozza be a csapat, amit az Asszem visszafekszem című, sodró lendületű  dalukhoz forgattak. A Göbel Ákos által jegyzett, Szepesi Mátyás gitáros-énekes ötletéből forgatott klip sokkal inkább szürreális kisfilm, mint klasszikus zenekari promó-videó.


- A dal közepén hallható szlávos vokál-motívum kapcsán elkeztünk orosz, illetve szovjet sztereotípiákkal dobálózni, ekkor láttuk meg magunkat tányérsapkában és egyenruhában, innentől pedig az egyik ötlet hozta a másikat. Ennyi az egész, semmi több. Bár ki tudja: lehet hogy túl sokat fantáziáltunk anno az orosztanárnőnkről? – mondta Szepesi Mátyás, a Konyha zenekar frontembere.


A hatvanas-hetvenes évek fésületlen rockzenéjét mai, erőteljes megszólalással és jól megírt, magyar nyelvű szövegekkel ötvöző Konyha előző klipes dala, a Kiskifli az egyetemi kollégiumi folyosók slágerévé vált olyan soraival, mint az "Eljött a pillanat / Ma kirúgom a csajomat / Ugye hoztál fogkefét?" Ez a pofátlanul egyszerű, punkos rock and roll visszaköszön a hamarosan megjelenő Konyhanyelv című lemezen is, de az album hangzása igazán sokszínű lett. Bár a lemezt a dobos – basszusgitáros – gitáros/énekes felállású rocktrió rögzítette, ráadásul a dalok túlnyomó többségét élőben, egyszerre vették fel, szinte minden dal más és más. A hangzás olyan, mintha a csapat végigjátszotta volna a könnyűzenei nagylexikon vállalhatóbb fejezeteit a bluestól a soulon és a punkon át a trip-hopig. A sokszínűséget és az izgalmas hangzást erősítik az illusztris közreműködők, köztük Egyedi Péter – Óriás, Fodor Máriusz és Toldi Miklós – Magashegyi Underground, Subicz Gábor – PASO és Barabás Lőrinc. A vendégzenészek jelenléte azonban egyáltalán nem tolakodó: senki se számítson vad szólókra, a sok barát mind csupán egy-egy jól kitalálát témával, szólammal színesíti a Konyhanyelv lemez analóg, kortalan, energikus hangzását.


A Konyha zenekar  legnagyobb erőssége azonban a dalszövegekben rejlik. A néha szemtelenül macsó, néha szívfájdítóan őszinte sorok nem félnek sem a humortól, sem a popzenei környezetben nehéz szavaktól. A zenekar tagjai szerint a Konyhanyelv ideális filmzene lenne egy olyan filmhez, amin jókat röhögsz menet közben, de az elejétől tudod hogy nem lehet happy end a vége.


A stúdió falai közül kiszabadult Konyha legközelebb november 30-án a Dürer Kertben lép fel az Óriás, a Képzelt Város és a Pegazusok Nem Léteznek társaságában, ahol a lemez csaknem teljes anyagát bemutatja. A tervek szerint a koncerten már kapható lesz a gyárból frissen kikerült korong.You need Flash player 8+ and JavaScript enabled to view this video.

HS7 - Nem elég