Kosár

2013 a Szentimentálé éve a 30Y-nál

2013-ban, a 30Y zenekar a korábban már jól dokumentált rockzenekari erőssége mellett, a finomabb, „játékosság, zenei intimitás és közvetlenség” jellemezte Szentimentálé programmal turnézik, amelynek aktualitását a tavaly november 29-én megjelent Szentimentálé lemez és alkotói projekt adja.

A 2012-es évben a 30Y olyan komplex kísérleti projektbe kezdett, melynek összefoglaló címe is SZENTIMENTÁLÉ lett. Az év végére megjelent a Szentimentálé lemeze és dalgyűjteménye – amely összesen huszonnyolc dalt tartalmaz –, világlátásuk allegóriája. A zenei anyag sokféle – innovatív és Magyarországon egyedülálló – megjelenési formában érhető el, amely a hagyományos lemezmegjelenésben CD-n tartalmaz 15 dalos kollekciót. Ezzel párhuzamosan dupla bakeliten 15+3 dal, továbbá online a Szentimentálé teljes zenei anyaga (28 dal) látott napvilágot.


Lévai Balázs tizenkét filmetűdöt fűzött mozifilmmé Szentimentálom címmel, kialakult az a folytonosan változó tér, amelyikben tizenöt fős zenekar szólaltatja meg a dalokat. A 30Y komolyzenészekkel egészül ki, megmutatva azt is, hogy nincsenek ebben az értelemben határok: a zene egy univerzum.


A Szentimentálé turné strukturális alapeleme, hogy minden koncertállomás más és más módon épül fel – viszonyulva valamilyen módon ahhoz a kontextushoz, amelyet az előadás helyszíne kínál. A koncert kulisszája (a zenekar tagjaira és a speciális színpadelemekre való vetítés) előadásról előadásra újraértelmezi a Szentimentálé addigi előadásait, ahogyan folytonosan átrendezi a teret – folytonos viszonyban az élőképpel, a koncerttér tényleges tárgyaival, és legfőképp a Szentimentálé dalokkal.
Az előadás arra a koncepcióra épít, hogy abban a mozgóképes anyagok, az ott és akkor alakuló vizuális elemek (VJ), a zenéhez kapcsolódó akciók (a szépirodalom és a színház világa) és a megszólaló dalok egységes világot jelenítenek meg: a Szentimentálé világát.


A Szentimentálé zenészei:


30Y
A Pannon Filharmonikusok Symphonic Brass Quintet-je
Bóra Áron (ex Kispál és a Borz)
Csalló Roland (Budapesti Fesztiválzenekar)
Egyedi Péter (Óriás, IHM)
Rozs Tamás (Szélkiáltó)
Szűcs Krisztián Qka (Ajka Városi Bányász Fúvószenekar, alapítva 1924)


Az előadás művészeti vezetője: Lévai Balázs
Vizuális terv és VJ: Lengyel István
Vezető hangmérnök: Pálocska Zsolt
Manager: Koncz Balázs 20-329-0399; balazs@30y.hu


Szentimentálé - Beck Zoli talált dolgainak (fényképeknek, tollrajzoknak, prózaszövegeknek, daloknak) strukturálatlan halmaza, ez a gyűjtemény szolgáltatja a hátterét azelőadásoknak, amelyek ráérős, kibontott képek mentén elmesélt alanyi történetekkel fűszerezett komplett audiovizuális estekké válnak.You need Flash player 8+ and JavaScript enabled to view this video.

Péterfy Bori & Love Band Karácsonyi Farsang december 21. Barba Negra Music Club Budapest! Öltözz be!